☛ Menu

Dania wykwintne (Exquisite courses)

 

1. Medaliony z polędwiczek a la Mario (Medallions of tenderloins a’la Mario) 47zł
Marynowane polędwiczki, smażone na maśle z duszonymi borowikami, śmietaną, cebulką, pietruszką, serwowane na grzance, gruszka z żurawinami, pieczone ziemniaki, zestaw surówek.
2. Befsztyk – Sarzyna (Sarzyna Beefsteak) 52zł
Befsztyk z polędwicy wołowej, marynowany w whisky, smażony z cebulką, pieczarka, musztarda, ketchup,serwowany z trzema rodzajami pierogów, zestaw surówek
3. Pierś z kaczki w sosie własnym (Duck breast in own sauce) 50zł
Filet z kaczki, marynowany w sosie własnym, podawany z sakiewką gryczaną i ogórkiem kiszonym.
4. Półmisek szefa kuchni – dla dwóch osób (Chef plate for 2 people) 52zł
Grilowane mięso (polędwiczki, drób, schab), frytki, ryż, zestaw surówek, sos czosnkowy


Zakąski zimne (Cold starters)

 

5. Carpaccio z łososia na zielonej sałacie (Salmon Carpaccio on lettuce) 19zł
Cienkie plastry wędzonego łososia na postumencie z zielonej sałaty skropionej cytryną z serem parmezan i nutą koperku.
6. Tatar z łososia (Salmon tartar steak) 22zł
Siekany filet z łososia norweskiego z dodatkiem pietruszki, cebuli, korniszonów, kaparów, majonezu, cytryny
7. Befsztyk tatarski (Tartar beefsteak) 30zł
Siekana polędwica wołowa, cebula, ogórki konserwowe, pieczarki, żółtko, masło, musztarda
8. Śledź po Japońsku (Herring a’la Japanese) 10zł
Płaty śledziowe podane z sałatką z ogórków, cebuli i groszku
9. Śledź w śmietanie (Herring in cream) 10zł
Zakwaszone płaty śledziowe, podane z sałatką z cebuli, jabłek, śmietany
10. Deska serów (Cheese plate) 24zł
Płaty serów żółtych, wędzonych, pleśniowych, orzechy, śliwki kalifornijskie


Zupy (Soups)

 

11. Zupa borowikowa z łazankami (Boletus soup with lasagnes) 10zł
12. Rosół z makaronem (Broth with noodles)  8zł
13. Żurek staropolski z jajkiem i wędzonką(Polish traditional white borsch with egg and smoked bacon) 10zł
14. Barszcz czerwony z krokietem (Red beetroot soup with croquette) 11zł
15. Zupa cebulowo- cytrynowa na sposób orientalny (Onion soup with toasts) 11zł
16. Krem z brokułów (Broccoli cream soup) 10zł
17. Bulion z kurczaka z kluseczkami i mięsem drobiowym ((Chicken broth) 11zł


Drób (Poultry)

 

18. Kotlet po hawajsku(Cutlet a’la Hawaii) 18zł
Pierś z kurczaka smażona soute, zapiekana z serem i ananasem
19. Kotlet de Volaile (De Voile cutlet) 16zł
Filet z masłem, pietruszką, panierowany, smażony
20. Filet z kurczaka zapiekany z pomidorem, serem mozarella i oregano (Chicken fillet roasted with tomatoes,mozarella cheese, oregano) 19zł
Filet z kurczaka, smażony, zapiekany z plastrami pomidorów, serem mozarella i oregano
21. Wątróbki drobiowe (Poultry livers) 13zł
Drobiowe wątróbki smażone soute z cebulką, pieczarkami, przyprawione majerankiem i pieprzem
22. Gyros z piersi kurczaka (Chicken breast gyros) 17zł
Cienkie paski kurczaka przyprawione, opiekane, serwowane z cebulą, papryką , pieczarką z sosem czosnkowym
23.Kotlet drobiowy (Poultry chop) 14zł
Porcja kurczaka, panierowana, smażona


Ryby (Fish)

 

24. Stek z łososia z ziołami (Salmon steak with herbs) 21zł
Dzwonka z łososia norweskiego przyprawionego pieprzem, tymiankiem, smażony na oliwie, serwowany z cytryną
25 Sola zapiekana z serem pleśniowym i brokułami (Sole roasted with mouldy cheese and broccoli) 19zł
Filety z soli delikatnie przyprawione, smażone soute, zapiekane z brokułami i serem
26. Pstrąg soute z masłem czosnkowym (Trout soute with garlic butter) 18zł
Pstrąg przyprawiony solą, pieprzem, smażony na oliwie
27. Dorsz w sosie koperkowym (Cod in dill sauce) 18zł
Dorsz smażony, podawany w sosie koperkowym.
28. Sandacz w sosie krewetkowym (Zander in prawn sauce) 23zł
Filet z sandacza duszony z cebulką, pieczarkami, krewetkami, z dodatkiem wina, śmietany
29.Sandacz z grilla z cebulką (Grilled Zander with onion) 23zł
Filet z sandacza, duszony z cebulką i pieczarką

 


Wieprzowina (Pork)

 

30. Kotlet schabowy (Pork chop) 14zł
Porcja schabu panierowana, smażona
31. Kotlet po chłopsku (Cutlet a’la peasant) 14zł
Kotlet schabowy faszerowany kapustą, panierowany, smażony
32. Polędwiczki w sosie kurkowym (Rolled pork tenderloins in mushroom sauce) 25zł
Eskalopki z polędwicy, smażone na maśle, podane z sosem śmietanowo kurkowym
33. Polędwiczki w sosie borowikowym (Rolled pork tenderloins in boletus sauce) 25zł
Eskalopki z polędwicy, smażone na maśle, podane z sosem śmietanowo-borowikowym
34. Schabowy po Wiedeńsku (Zander in prawn sauce) 23zł
Filet z sandacza duszony z cebulką, pieczarkami, krewetkami, z dodatkiem wina, śmietany
35. Sandacz z grilla z cebulką (Pork chop a’la Vienna) 16zł
Porcja schabu, smażona, podawana z plastrem sera żółtego, sadzonym jajkiem, zapiekana
36. Golonka pieczona (Roasted knuckle of pork) 6zł
Golonka wieprzowa marynowana, pieczona z czosnkiem, majerankiem, serwowana z kapustą zasmażaną lub musztardą, keczupem i chrzanem

 


Wołowina (Beef)

 

37. Befsztyk w pieprzu kolorowym (Beefsteak in colourful pepper) 30zł
Polędwica smażona na grilu przyprawiona czteroma pieprzami i masłem czosnkowym
38. Stek z pieczarkami (Steak with mushrooms) 30zł
Stek z pieprzem, smażony z dodatkiem smażonych pieczarek w śmietanie z pietruszką
39. Polędwica wołowa w sosie kaparowym (Beefsteak in capers sauce) 30zł
Polędwica smażona, podawana z sosem i kaparami
40. Rumsztyk cebulką i pieczarkami (Beef rump steak with onion and mushrooms) 28zł
Siekane mięso wołowe smażone z dodatkiem cebuli i pieczarek

 


Dania jarskie i półmięsne (Vegetarian and half-meat dishes)

 

41. Pierogi z kapustą i grzybami (Pies with cabbage and mushrooms) 13zł
42. Pierogi ruskie (Russian pies) 13zł
43. Pierogi z kaszą gryczaną (Pies with buckwheat groats) 13zł
44. Pierogi z mięsem (Pies with meat) 15zł
45. Placki po węgiersku (Potato cakes a’la Hungarian) 18zł
46. Krokiety z kapustą w sosie pieczarkowym (Croquettes with cabbage in mushroom sauce) 12zł
47. Naleśniki faszerowane szpinakiem (Pancakes stuffed with spinach) 10zł


Dodatki gorące (Hot additives)

 

48. Ziemniaki zapiekane z boczkiem (Baked potatoes with bacon) 5zł
49. Frytki (French fries) 5zł
50. Księżyce ziemniaczane (Potato moons) 5zł
51. Szyszki ziemniaczane (Potato cones) 5zł
52. Ryż z jarzynami (Rice with vegetables) 5zł
53. Kapusta zasmażana z grzybami i baleronem(Fried cabbage with mushrooms and smoked ham) 6zł
54. Bukiet jarzyn z masłem (Vegetable bouquet with butter) 6zł
55. Pieczarki z rusztu (Grilled mushrooms) 8zł
56. Sakiewka z kaszy gryczanej (Pouch of buckwheat) 6zł


Sałatki/surówki (Salads)

 

57. Zestaw surówek 3 rodzaje (Set of salads –kinds) 4,5zł
58. Surówka z białej kapusty (White cabbage salad) 4,5zł
59. Surówka z marchwi z jabłkiem (Carrot salad with apple) 4,5zł
60.Sałatka z kapusty pekińskiej (Pekinese cabbage salad) 5zł
61.Surówka z selerów z orzechami (Celery salad with nuts) 4,5zł
62. Ćwikła z chrzanem (Beetroot salad with horse radish) 4,5zł
63. Surówka sezonowa (Seasonal salad) 4,5zł
64. Pomidory z cebulą i z sosem vinegrett (Tomatoes with onion and vinegrett sauce) 6zł


Desery (Desserts)

 

65. Szarlotka z bitą śmietaną (Apple pie with whipped cream) 10zł
66. Lodowy pucharek z owocami (Ice cream with fruit) 10zł
67. Lody z brzoskwiniami, kremem, adwokat (Ice cream with peaches, cream and adwokat) 12zł
68. Naleśniki z serem (Pancake with cheese) 10zł

 

Also we offer hot and cold drinks, beers, wodka, whisky, brandy and more.